راهنمای کامل رفع شوره آجر؛ چطور شوره نمای آجری را از بین ببریم؟
آجر نما پایتخت : آجر از دیرباز یکی از مصالح مقاوم و پرکاربرد در ساختمانسازی بوده است. کاربرد گسترده آن را میتوانید در چینش مدولار قطعات آجر در دیوارچینی تا رنگ و بافت نوستالژیک نماهای ساختمانی مشاهده کنید. اما این متریال کاربردی نیز همانند سایر مصالح ساختمانی در شرایط نامطلوب از آسیب مصون نخواهد بود. یکی از این آسیبها سفیدک یا شوره آجر است که احتمالا آن را به شکل لکههای سپید رنگ بر روی دیوارهای آجری دیده اید. در این نوشتار با ما همراه باشید تا درباره علت و راههای برطرف کردن شوره در نماهای آجری بیشتر بدانید.
شوره آجر چیست؟
سفیدک یا شوره آجر لکه سپید یا خاکستری رنگی است که در اثر رسوب کریستالی برخی نمکها درون یا روی آجر پدیدار میگردد. البته این پدیده تنها مختص سطوح آجری نیست؛ شوره یا سفیدک را میتوان بر روی سطح بتن، سنگ، اندودها و سایر مصالح بنایی مشاهده نمود. در واقع، ذرات نمکهای موجود در ساختار متخلخل آجر همراه با رطوبت خود را به سطح میرسانند و پس از تبخیر آب، به صورت رسوب بلوری بر جای میمانند. شوره آجر میتواند به صورت یک پدیده سطحی بر روی نمای خارجی مصالح یا نشانگر ضعف ساختاری و زوال تدریجی مصالح ساختمانی باشد.
دلایل شوره زدن آجر
شوره یا سفیدک آجر بسته به شرایط ساخت، رطوبت و دما میتواند با شدتهای متفاوت بر روی سطوح داخلی و خارجی ساختمان بروز یابد. شکلگیری شوره آجر به سه شرط زیر وابسته است:
- حضور نمکهای محلول در آب
- حضور رطوبت برای جابجایی نمکهای محلول
- جابجایی نمکها درون یک ساختار متخلخل
رویهم رفته، شوره آجر از لحاظ ساختار شیمیایی به چهار دسته تقسیم میشود:
- سفیدک کربناتی
- سفیدک سولفاتی
- سفیدک کلروری
- سفیدک نیتراتی
شوره زدن آجر ممکن است طی فرآیند ساخت و ساز یا در اثر آسیبهای ایجاد شده در طول بهرهبرداری از ساختمان رخ دهد. پیش از انتخاب راهکار مناسب برای زدودن شوره آجر ابتدا باید با کمک متخصصان ماهر نوع و علت بروز آن را بیابید.
راههای پیشگیری از بروز شوره آجر
- پوششهای آبگریز نانو: با اجرای پوششی از رزینهای ضدآب و بیرنگ نانو بر روی سطوح آجری میتوان از جذب آب توسط آنها جلوگیری کرد. این پوششها از جابجایی رطوبت درون مصالح بنایی پیشگیری میکنند.
- لایههای آببند: با اجرای لایههای آببند، مانند ورقهای پلیاتیلن، بین دیواره آجری و خاک میتوان اثر مویینگی و ورود نمکها از خاک به درون آجر را کاهش داد.
- ساخت و ساز اصولی و باکیفیت: اجرای صحیح فلاشینگ (درپوشها، سایبانها و…) و عایقبندی رطوبتی مناسب (ایزوگام، قیر و گونی و…) خطر ورود آب به دیوارها را به حداقل میرساند.
- محوطهسازی درست: با نصب صحیح تجهیزات آبیاری و انتخاب مکان مناسب برای کاشت گیاهان میتوانید از نفوذ آب در مصالح متخلخل پیشگیری کنید.
- تهویه مناسب هنگام اجرای ملات و دوغاب: با استفاده از تهویه مکانیکی برای خشک کردن ملات و دوغاب میتوانید شکلگیری خلل و فرج را در ساختار این مصالح کاهش دهید.
- بندکشی با ملات پرمایه و ابزارزنی درست: استفاده از ملات پرمایه و متراکم و پرداخت صحیح بندکشی با ابزار نفوذ آب و جابجایی نمکها را کاهش میدهد.
- افزودنیهای ملات: امروزه افزودنیهای شیمیایی گوناگونی برای بهبود روانی ملات طراحی و به بازار عرضه شدهاند. این افزودنیها میزان آب مصرفی ملات را کاهش داده و سبب کاهش تخلخل آن میگردند.
- نگهداری صحیح مصالح بنایی: برای پیشگیری از جذب رطوبت زمین توسط مصالح بنایی بهتر است آنها را بر روی پالتهای چوبی بچینید. همچنین روی مصالح را با پوششهای ضدآب بپوشانید تا آب باران و برف درون آنها نفوذ نکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.